Fernor ceviz fidanı denildiğinde ilk akla gelen özelliği, soğuğa karşı olan dayanıklılığıdır. Fernor ceviz fidanı fransız orijinine sahip olan, karasal iklimlerde ve özellikle yüksek konumlu arazilerde tercih edilmesi gereken bir ceviz fidanı türüdür.
Fernor Ceviz Fidanı Özellikleri
Düşük kış sıcaklıklarına dayanıklı bir çeşittir. İlkbahar aylarında soğuk hava koşulları devam ediyorsa oluşabilecek don olaylarından fidan zarar görebilir. Fernor ceviz fidanı geç çiçeklenen bir fidan olması sayesinde olumsuz hava koşullarından etkilenmeden gelişimine devam edebilmektedir. Sahip olduğu özellikler sayesinde ülkemizde sıklıkla tercih edilmektedir.
Verimi
Yan dallarda yüksek verimliliğe sahiptir. Meyveler salkımlarda 1-4 adet arasındadır. Fidan, özellikle ilk 3 yıllık süreçte yavaş bir şekilde gelişim gösterebilir. Ancak 3 yıllık süreç sonrasında gelişimi ciddi anlamda hızlanacaktır. Bu dönemde doğru bakım yapılmasına ekstradan bir özen gösterilmesi gerekiyor.
Dikilebicek Rakımı
Yükseklik olarak önerilen aralıklar, 1000 metre ile 1800 metre arası değişen fernor ceviz fidanları, uygun iklim şartlarının olması durumunda daha yüksek ya da daha alçak alanlarda da dikilebilir. Burada bilinçsizce fernor ceviz fidanı dikimi yapmak yerine firmamızdan destek alarak olası maddi kayıplarınızın önüne geçebilirsiniz. Doğru tozlayıcısı fernette ceviz fidanı ile birlikte dikilmelidir.
Çiçek açımı mayıs ayının sonunu bulan fernor ceviz ağaçları, bu özelliği sayesinde geç don dediğimiz beklenilmeyen don olaylarından çiçeklerini koruyabilmekte, bu sayede de alacağınız ürünlerdeki olası azalmaların önüne geçmektedir. Aynı şekilde hasat zamanı olan Eylül-Ekim aylarından sonra Kasım ayı sonuna kadar kendisini ve yan dallarını kapamakta, bu sayede kış ayı gelmeden olabilecek erken don olaylarından kendisini koruyabilmektedir.
Fernor ceviz fidanı sadece yüksek verimi ve soğuğa karşı dayanıklı olması ile değil, aynı zamanda kaliteli iç meyvesiyle de dikkat çeker. Meyvelerinin ağırlığı yaklaşık olarak 10-12 gram iken, iç meyve ağırlığı ise 6 gram civarındadır. İç randımanı %49’dur. Ticari değeri yüksek olan türlerden biridir. İç meyvedeki yağ oranı ortalama %50-65, protein oranı ise yaklaşık %20’dir. Kendine has bir lezzeti vardır.