En Çok Bilinen Ceviz Hastalıklarından ceviz antraknozu ve bakteriyel yanık konusunda önerdiğimiz Çözüm Yolları şu şekildedir.
CEVİZ ANTRAKNOZU
Ağacın yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında görülen bu hastalıktan dolayı ağaç yaz ortalarında kenarları kurumuş, kavrulmuş ölü yapraklarla kaplanır ve bu yapraklar daha sonra dökülür. Meyve kabuğundan meyvelere geçebilen bu hastalık, meyvede küçük noktalar veya daha büyük kara lekeler halinde görülür. Anadolu topraklarında genel anlamda görülen hastalıkların başında gelir. Enfeksiyon şiddetli ise ağaç yapraksız kalır. Hastalık meyvede
küçük noktalar veya daha büyük lekeler halinde görülür. Sonbaharda yere dökülen yaprakların toplanarak imha edilmesi, enfeksiyon kaynağını önemli ölçüde düşürür.
Hastalığın her yıl görüldüğü yerlerde hazır bakırlı preparatlarla ağacın bütün gövde ve dalları iyice yıkanacak şekilde ilaçlanır. Yağışlardan sonra ilaçlama
tekrarlanmalıdır.
BAKTERİYEL YANIKLIK
Hastalığın ilk belirtileri yapraklarda görülür. Bakteri sayısız lekeler ve çizgi şeklindeki oluşumlar yaprak yüzeyini tamamen kaplayarak yaprakta şekil bozukluklarına ve deformasyonlara neden olur. Genç sürgünler hastalıktan daha çok etkilenir. Özellikle erken ilkbahar donlarından sonra yeşil sürgün ve tomurcuklarda yanıklık belirtisi çok karakteristiktir.
Ceviz henüz fidan döneminde hastalığa yakalanırsa bütünüyle kuruyup ölebilir. Daha yaşlı ağaçlarda ise hastalık genç sürgünlerde kurumalara neden olur. Hastalıklı bitkide erkek ve dişi çiçekler bütünüyle kararır ve kurur. yüzeyinde küçük, başlangıçta yağ yeşili, daha sonra siyahlaşan ve hafif çökük lekeler görülür. Zamanla bu lekeler yaygınlaşarak çürüklere neden olurlar. Meyvedeki lekeler çoğu kez kabukla sınırlı kalmaz, cevizin iç kısımlarına da yayılır.
Cevizin rengi değişerek tadı acılaşır. Meyveler küçükken enfeksiyona uğrarsa önemli oranda meyve dökümü gözlenir. Etkilenen ceviz alanlarında %50 ‘nin üzerinde ürün kaybı olabilmektedir.
Hastalıklı sürgün ve dallar kesilerek imha edilmelidir. Erken dönemde dökülen hastalıklı meyveler toplanarak imha
edilmelidir. Hava sirkülâsyonunu sağlayacak şekilde budama yapılmalıdır.
İlaçlama zamanı İlk ilaçlamalara yaprak tomurcuklarının patlama döneminde başlanır ve kullanılan ilacın etki süresi göz önünde bulundurularak enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar devam edilir. İlaçlama, rüzgarsız havalarda ve bitkinin tüm yüzeyinde iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır.